terça-feira, 23 de junho de 2015

Tiramisù


Sobremesa de origem italiana mas muito apreciada por todo o mundo. Pelo menos cá em Portugal adoramos! Tiramisù = Tirare +mi+ su significa 'levanta-me' ou 'puxa-me para cima', devido à natureza bastante calórica deste doce.  Composta por queijo mascarpone e palitos de la reine embebidos em café com um toque de bebida alcoólica, é de comer e chorar por mais!

Ingredientes:
1 pacote de natas + 6 c sopa de açúcar
1 embalagem de philadelphia
1 embalagem de mascarpone
1 cálice de bebida (eu coloquei moscatel)
uma chávena grande de café forte (quente)
3 embalagens de palitos de la reine (usei da marca branca do continente)
cacau em pó magro de boa qualidade para polvilhar


Colocar todos os ingredientes necessários numa bancada.
Faça uma chávena de café forte, adicione a bebida ao café e um pouco de açúcar se preferir. Reserve.
Se fizer esta sobremesa no Verão, antes de bater as natas, coloque um alguidar com gelo onde possa colocar o recipiente onde vai bater as natas, desse modo mantêm a frescura e não ficam líquidas à temperatura ambiente. Também pode adicionar estabilizador de chantilly, à venda nos supermercados.
Bata as natas com o açúcar. Adicione os queijos e bata de novo. Reserve.
Escolha o recipiente onde vai montar o tiramisù. Molhe os palitos no café e disponha no fundo do recipiente. Coloque colheradas de creme de queijo e alise com uma espátula. Coloque mais uma camada de palitos e outra de queijo, até terminar com uma de queijo. Leve ao frigorífico por umas horas coberto com película aderente.
Na altura de servir polvilhe com cacau em pó.


Bom apetite!

* * * * * * * * 

Originally from Italy, this desert is highly appreciated all over the world. At least, here in Portugal we love it! Tiramisù= Tirare + mi + su means 'raise me up' or 'pull me up' due to its caloric nature. Made with mascarpone and ladyfingers soaked in coffee with a little touch of liquor, this desert is , how we used to say, eat and cry for more!

Ingredients:
1 package of heavy cream (200ml) + 6 tbsp sugar 
1 pack of philadelphia cheese
1 pack of mascarpone cheese
1 cup of liquor (I chose moscatel but you can pick any other one you like)
1 large cup of strong coffee (hot)
3 packs of ladyfingers (approximately 30 biscuits)
Good quality Cocoa Powder (for dusting)

Measure and place all the ingredients over the counter.
Make a cup of strong coffee, add some sugar if you prefer and a cup of liquor. Reserve.
If you do this dessert during the summer, before beating the cream into whipped cream, fill the bottom of a bowl with ice and then place the recipient with cream in the middle, this way you can stabilize your cream better (this is a problem that happens in Portugal because our cream is very liquid, but in NZ I found long-life cream that is really thick when I start beating, so you won't have this problem there, but if you do, you can also add whipped cream stabilizer, sold in supermarkets).
Beat the cream with the sugar. Add both cream cheeses and mix again. Reserve.
Choose the dish where you are going to assemble the tiramisù. 
Soak some ladyfingers in coffee (one by one) and arrange them on bottom of that dish. Pour some cream cheese mixture on top of it and smooth it out with a spatula. Proceed the same way until you finished with a cheese layer. Refrigerate for a few hours covered with plastic wrap.
When serving, dust the surface with cocoa powder.


Bon appétit!

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