terça-feira, 26 de maio de 2015

Sopa cremosa de couveflor com nozes/ Cauliflower creamy soup with nuts


Uma sopinha bastante simples para desenjoar das comidas extra condimentadas que comemos.
Se quiser pode reduzir os ingredientes, eu fiz esta sopa para a consoada de Natal, todas as 12 pessoas provaram a sopa e ainda sobrou! A não ser que queira sopa para comer o mês inteiro ou tenha 13 filhos em casa...faça metade da receita :)

Ingredientes:
1 cebola grande
4 dentes de alho

4 batatas médias
1 couve flor grande e outra média
natas de soja qb (meio pacote de 250ml sensivelmente)
cominhos qb
pimenta preta qb
sal qb
Folhas de hortelã frescas


Para empratar (opcional):
nozes qb tostadas na frigideira
azeite virgem extra

A receita original dizia para refogar a cebola e os alhos no azeite e só depois colocar os restantes legumes com água mas eu saltei essa parte porque para mim a sopa tem de ser algo saudável sem refogados e com pouco sal. Assim pode ser consumida por toda a gente!
Então eu fiz como uma sopa normal se faz, lavei,arranjei e cortei os legumes (e a hortelã) coloquei numa panela grande (esta sopa dá para 12 pessoas e ainda sobra!) ,cobri com água e deixei cozer na panela de pressão. Depois passa-se a sopa, acrescenta-se as natas e tempera-se com sal,pimenta, cominhos.
No momento de servir, coloque um punhado de nozes e um fio de azeite (opcional).




* * * * * * * * * * *
A very simple soup for a change, to diversify a little bit from all the extra spicy food we eat everyday. 
If you want you can reduce the ingredients, I made this soup for Christmas Eve, all 12 people ate it and we still had leftovers! Unless you want to eat soup for the rest of the month or if you have 13 kids at home , reduce the quantities to half :)

Ingredients:
1 large onion
4 garlic cloves
4 medium potatoes
1 large cauliflower  and 1 more of  medium size
Soy cream to taste (I used half of a 250ml package)
Cumin to taste
Black pepper to taste
Salt to taste
Fresh Mint leaves

To plate the dish (optional):
 toasted nuts to taste

extra virgin olive oil to taste

The original recipe said to fry the onion and garlic in a little bit of olive oil and then place the remaining vegetables, but I skipped this part because, in my opinion, a soup has to be healthy without too much oil in it and less salt , so that way everyone can eat it!
So I did a normal soup. Washed and cut the vegetables (and mint leaves) placed them in a huge pressure cooker, covered with water and let it cook for 15min. Grind the vegetables with an hand blender and add the cream. Season with salt, pepper and cumin.

Just before serving, place a handful of nuts and a drizzle of olive oil (optional).

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